In 7 stappen je baby wassen

Bad ritueel baby

Wasritueel van je baby

De eerste keer wassen/badderen met zo’n kleintje in je hand, glibberend in het water. Dat kan in het begin wel erg spannend zijn en je kunt je wat onzeker voelen. Maar met onderstaande tips wordt het badderen een feest en een makkie!

In de eerste 24 uur worden baby’s nog niet gewassen. Baby’s bevatten in de buik en net na de geboorte nog een natuurlijk “vet” laag dat ook wel Vernix Caseosa wordt genoemd. Deze laag bevat vetten en eiwitten om de huid te beschermen tegen de eerste invloeden van buiten de baarmoeder.

De volgende dag of misschien nog een dagje later kun je je baby voor het eerst wassen/ badderen. Het badderen gebeurd niet iedere dag want anders droogt het tere babyhuidje te snel uit. De volgende stappen kun je gebruiken om je wat houvast te geven en je het wat gemakkelijker te maken.

 

Stap 1

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus leg eerst alle spullen klaar die je nodig hebt.

Aankleedkussen, 2 hydrofiele doeken (1 op het aankleedkussen en 1 er naast) , kleertjes (in het begin kun je de kleertjes om een warme kruik wikkelen zodat als je je baby weer aankleedt de kleren heerlijk warm aan voelen en je baby minder afkoelt van het bad ritueel)

 

Stap 2

Vul het bad met water, ongeveer 38 graden, let wel op dat je het water niet te lang laat staan want het water koelt snel af. Evt. kun je er een druppeltje Badolie in doen.

 

Stap 3

Kleed je baby uit en maak de billetjes schoon met een washandje met Naif Cleansing Wasgel.

Spuugt je baby veel, maak dan ook goed de nekplooi schoon.

 

Stap 4

Til je baby op onder zijn hoofdje en houdt het verste armpje/oksel vast en houdt de andere hand onder de billen. Laat de baby langzaam in het water zakken en zodra de billen op de bodem van het badje ligt kun je die hand weg halen. Vul het bad nooit helemaal vol, een halfvol bad is diep genoeg want dan kunnen de billen op de bodem rusten dit vindt een baby een fijner gevoel. Hij voelt zich veiliger als hij iets voelt onder zich, maar ook boven zich, dus ter bescherming houd je ook de hand op het buikje en dan wordt je baby gelijk rustig. Let maar op, hij zal snel “Zen” zijn.

 

Stap 5

Het badritueel is na een paar minuutjes al voldoende. Ga niet te lang door anders begint hij misschien weer te huilen doordat hij evt. afkoelt. Het moet namelijk leuk voor hem blijven, anders gaat hij het bad snel associëren met vervelend en zal dan eerder huilen. En dan wordt het bad moment niet meer zo relaxt.

 

Stap 6

Haal je baby uit het bad en doe meteen de tweede handdoek over hem heen zodat je hem meteen in kan pakken en weer warm kan worden. Met de onderste handdoek kun je hem op tillen (als een ooievaar) en knuffel je baby lekker tegen je aan en maak hem meteen zo droog mogelijk. Leg hem weer neer en dep nu alle plooien goed droog.

Evt kun je hem lekker insmeren met massageolie, dit helpt ook meteen weer mee aan de band tussen jou en je baby.

 

Stap 7

Kleed je baby weer aan met de heerlijk warme kleertjes die om de kruik zaten en knuffel hem lekker nog even of voedt hem.

 

Klaar!! Zie je wel het was een feestje!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.